Wat beïnvloed jouw gedrag en communicatie?

Communicatie is het belangrijkste middel om jou als mens met anderen te verbinden. Maar je hebt inmiddels wel ervaren hoe moeilijk dat is. In de praktijk is het grootste oorzaak van onbegrip en misvattingen. Hoe komt dat toch? We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Dat varieert van iets wat je ziet, geluiden die je hoort, de smaak in je mond, de geur die je ruikt en iets wat je voelt. Al deze informatieprikkels kun je nu eenmaal niet tegelijkertijd bewust verwerken. Je filtert deze informatie door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. En dat doet iedereen weer anders. Via een intern proces worden de zintuiglijke waarnemingen omgezet in gedrag dat vervolgens jijzelf en anderen waarnemen.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Wat zie jij?

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we een interne voorstelling, oftewel een gedachtepatroon.

Het Commotion communicatiemodel
Het Commotion communicatiemodel

Het filteren van de informatie doen we op onze eigen wijze en is in grote mate bepalend voor jouw ervaringen en herinneringen, overtuigingen en beslissingen, normen en waarden, je sociale en culturele achtergrond. Dat betekent dat we allemaal een ‘eigen waarheid’ hebben. Ook jij. Kun jij ook zien en accepteren dat de ander anders is en denkt? Ben jij in staat hiermee om te gaan? Inzicht in de werking van communicatie is de basis voor begrijpen en begrepen worden. Onze communicatietraining helpt je met de ontwikkeling van jouw communicatievaardigheden.

> Meer over de training ‘Persoonlijk communiceren’